Zašto hrvatski pjevači imaju bolje glasove

Hrvatska je dom mnogih vrhunskih pjevača, koji se ističu ne samo svojim nastupima ili pjesmama, već i visokom kvalitetom svojih glasova. Pjevači poput Massima, Tonyja Cetinskog, Vanne, Nine Badrić ili Akija Rahimovskog mogli bi bez imalo dvojbe biti konkurencija bilo kojem svjetskom pjevaču. S obzirom da je Hrvatska relativno mala zemlja, postavlja se logično pitanje kako tako mala zemlja uspijeva proizvesti tolike sjajne glasove.

Hrvatska je pjevačka nacija, čemu možemo svjedočiti svaki put kada se na televiziji pojavi novi glazbeni reality. Osim mogućih genetskih predispozicija, važnu ulogu u stvaranju vrhunskih pjevača svakako igra i kultura, odnosno kulturno okruženje. Naime, glazba je sastavni dio svih bitnih životnih situacija, često je i najbitniji dio. Ni jedna zabava, vjenčanje ili prijateljsko okupljanje ne može proći bez omiljene glazbene podloge. U takvim okolnostima, nije nimalo čudno što ljudi odrastaju uz glazbu i s ljubavlju prema glazbi.

Ako imate afinitet prema pjevanju, u Hrvatskoj postoji niz adresa na koje se možete obratiti i razvijati uz pomoć iskusnih ljud,te se pretvorite u dobrog pjevača. Već od malih nogu djeca se mogu uključiti u rad dječjih zborova, koji postoje u gotovo svakom većem gradu. Zatim su tu folklorna društva koja njeguju tradicije, pa tako i glazbenu, te razne radionice i školske udruge.

U Hrvatskoj postoji i veliki broj glazbenih škola, gdje se može dobiti formalno obrazovanje, a svi koji su željni da provjere svoje sposobnosti, postoje i natjecanja, mogu nastupiti na raznim festivalima i natjecanjima namjenjenim početnicima. Osim toga, naravno da ni opcija pronalaženja iskusnog pjevača koji će vam biti mentor nije loša ideja. Kad se sve ovo zbroji, možemo reći kako je Hrvatska glazbena nacija, a to se može zahvaliti kako genetskim predispozicijama, tako i načinu života, te mogućnostima koje se pružaju svima koji žele raditi na svom talentu i pretvoriti ga u stvarnu i trajnu vrijednost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *