Što trebate znati da bi mogli izvoditi hrvatsku glazbu?

Hrvatska se po mnogim stvarima razlikuje od drugih zemalja, pa tako i po glazbi. Kroz povijest, na teritoriju Hrvatske, isprepletale su se razne vladavine i kulture, te je svatko ostavio svoj trag i u glazbi.

Kada govorimo o hrvatskim glazbalima, susrećemo pojmove kao što su; gusle (narodno glazbalo s južnog Balkana), diple (puhačko glazbalo s dvostrukim sviralom), tamburica (hrvatsko tradicionalno žičano glazbalo), lijerica (tradicionalno gudačko glazbalo istočnog Sredozemlja), gajde (drveni puhački instrument).

U Hrvatskoj postoji mnoštvo načina pjevanja. Pjevanje je popraćeno instrumentima koje smo spomenuli.

Najpoznatiji pjevački oblici u Hrvatskoj su:

1. Ganga: tradicionalni oblik pjevanja u Hrvatskoj. Ganga je jedan od oblika višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Zastupljena je u Duvanjskom i Livanjskom kraju, Zapadnoj Hercegovini i Imotskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, što je karakteristično za ove krajeve. Ovaj način pjevanja postao je dijelom zaštićenog hrvatskog kulturnog nasljeđa.

2. Bećarac: oblik narodne pjesme iz ruralne Slavonije a i šire. Bećarci imaju istu melodiju od 24 takta koja se pjeva uzastopno. Glavni pjevač pjeva prvi stih a ostali ponavljaju za njim uz blage varijacije. Bećarci su humoristični i satirični a često ih prati smijeh pjevača.

3. Ojkanje ili treskanje: najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj. 16. studenoga 2010. godine UNESCOV odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu uvrstio je ojkanje na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine. Ojkanje najčešće izvode dva pjevača a pjesma traje onoliko dugo koliko glavni pjevač ima daha. Već generacijama se prenosi s koljena na koljeno u organiziranim folklornim društvima diljem Hrvatske.

2. Guslarenje: gusle kao instrument za sebe vežu guslara koji i svira i pjeva. Guslar često pjeva o pobjedi u ratu, junacima i poznatim ljudima. Zastupljeno je u Dalmaciji, Hercegovini, Dalmatinskoj Zagori i Lici. Slušanje guslara mnogi uspoređuju sa gledanjem dokumentarnog filma, jer se u samoj pjesmi nastoji što više reći o onome o čemu se pjeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *