Što ljude privlači hrvatskoj glazbi

Glazba je sastavni dio života. Čini život ljepšim, ugodnijim i vrijednijim življenja. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne voli glazbu, bez obzira na ukuse te vrstu glazbe koju sluša. Hrvatska glazba pokriva čitav niz žanrova i izvođača, a osim u Hrvatskoj slušana je i van nje, pa se mnogi pitaJu u čemu je njezina privlačnost, odnosno što ljude privlači hrvatskoj glazbi?

Logično je da hrvatska glazba privlači stanovnike Hrvatske, a osim same glazbe koja je često specifična za ove krajeve, poput dalmatinskih klapa ili tamburica, tu su i tekstovi na hrvatskom jeziku koji su i temama bliski ljudima koji tu glazbu slušaju. Iz istih razloga, Hrvatska je glazba privlačna stanovnicima okolnih država, jer ne postoje jezične barijere, poput Bosne i Hercegovine ili Srbije.

Već je spomenuto da mnogi hrvatski glazbenici koriste elemente iz folklora ili nekih starijih glazbenih žanrova koji su popularni, kako bi se približili svojoj publici i njihovim glazbenim ukusima. Svakako treba spomenuti etno glazbu, koja se u potpunosti zasniva na tradicionalnoj glazbi, a etno trend je popularan ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Hrvatska je prepuna različitih tradicijskih glazbenih stilova, koje brojni glazbenici danas predstavljaju u modernom ruhu i na taj način približavaju suvremenim slušateljima.

Neki su glazbenici odabrali drugačiji put, pa su odlučili stvarati glazbu koja ide u korak sa suvremenim svjetskim trendovima. Iako je jako teško probiti se na međunarodnom tržištu gdje je vrlo velika konkurencija, neka su se imena ipak s vremenom ustalila, možda ne kao vrhunske zvijezde, ali svakako kao ravnopravni sudionici svjetske glazbene scene.

To nije novost, jer su još prije pedesetak godina Ivo Robić, Karlo Metikoš i Tereza Kesovija gradili uspješnu međunarodnu karijeru, a danas njihovim stazama idu jedni od najpoznatijih predstavnika surf rocka u svijetu, sisački “The Bambi molesters” , i u ovom trenutku svakako najpoznatiji hrvatski glazbeni proizvod, crossover duo “2 cellos.”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *