Socijalni učinci hrvatske glazbe

Glazba smiruje, opušhow-to-live-stress-free-lifeta i liječi. Glazba ljude čini sretnima, a često ima i meditativni učinak. Znanstveno je dokazan učinak glazbe na zdravlje i psihu. Na primjer, pozitivno utječe na koncentraciju, uranotežuje krvni tlak i cirkulaciju, tako da se često koristi i u terapeutske svrhe. Kod poremećaja poput autizma, glazba može dovesti do znatnog poboljšanja stanja.

Kada je riječ o socijalnim interakcijama, glazba također može imati pozitivan učinak na ljude svih rasa, spolova i dobi. Glazba zbližava ljude, što je pogotovo vidljivo kod tinejdžera i mladih koji svoje društvo često biraju upravo na temelju glazbe koju slušaju. Glazba potiče društvenost,kao i kreativnost, snalažljivost, pa čak i inteligenciju. Iako je utjecaj glazbe daleko veći na one koji je i stvaraju,iako ni slušatelj ne može biti zanemaren.

Hrvatska glazba i njezin utjecaj na socijalni život

Vrlo je teško govoriti o hrvatskoj glazbi kao o jedinstvenoj kategoriji, jer je, kao i u većini zemalja, glazba mješavina različitih stilova. Hrvatska glazba se proteže u širokom rasponu stilova, od klasike i etna, preko jazza do popa i rocka. Što se tiče socijalnog učinka hrvatske glazbe, riječ je o već spomenutom druženju ljudi na temelju zajedničkih glazbenih ukusa. Mnoge se subkulturne skupine baziraju isključivo na glazbenim preferencama.

Glazba je sastavni dio svakog bitnijeg životnog događanja. Bez obzira je li riječ o rođendanu, vjenčanju ili dočeku Nove godine, ne može biti bez glazbe. Izbor glazbe mnogo ovisi i o događaju, ali i o ukusima sudionika. Koncerti najpopularnijih hrvatskih glazbenika rado su posjećeni, kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama.

Činjenica da smo do prije dvadeset i pet godina živjeli u jednoj državi sa još pet današnjih nezavisnih članica, također je bitan element socijalnog učinka hrvatske glazbe. Naime, mnogi hrvatski glazbenici popularni su u susjednim zemljama i doprinose povezivanju naroda i kultura.

Kada sve ovozbrojimo, možemo reći kako je hrvatska glazba element koji spaja ljude u svojoj ljepoti i privlačnosti, element koji mnoge socijalne interakcije čini lakšim i jednostavnijim.