Razvoj hrvatske glazbe

Razvoj hrvatske glazbe seže u daleku povijest. Prvi zapisi o hrvatskoj glazbi pripadaju srednjovjekovnom razdoblju, i vezani su uz područje crkvene glazbe. U tome se smjeru hrvatska glazba razvija i u narednom razdoblju, uz pojavljivanje prvih zapisa o komornoj glazbi u renesansi.

Na području današnje Hrvatske razvija se i folklorna glazba čije su svjedočanstvo brojni tradicijski instrumenti kao što su zujalice, tambure, cindre i praporci čiji su korijeni vjerovatno povezani uz Malu Aziju, Iran, Kretu i Indiju.

Tek u 19. stoljeću, točnije u prvoj polovici 19. stoljeća, započinje razdoblje u kojemu hrvatska glazba postaje dostupna građanskom sloju, odnosno postaje svjetovna. Veliki utjecaj na hrvatsku glazbu toga razdoblja ima ilirski pokret koji glazbi daje nacionalnu notu. Upravo tada nastaje hrvatska himna, i prva hrvatska opera “Ljubav i zloba”.

20. stoljeće je zasigurno razdoblje u kojem se hrvatska glazba razvija u svim smjerovima: od opere, operete, tradicijske glazbe (naročito njenog očuvanja), jazz-a do zabavne i rock glazbe. Brojni poznati hrvatski skladatelji pripadaju upravo ovom razdoblju a u 2. polovici 20. stoljeća počinju se odvijati i glazbeni festivali. Svakako treba spomenuti poznati Splitski festival.Jedan od najpopularnijih festivala zabavne glazbe još od 1960. godine, a bio je i “odskočna daska” mnogim hrvatskim izvođačima koji su kasnije postali jako popularni – Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Meri Cetinić i drugi. Dvije godine ranije započeo je i Opatijski festival koji je trajao do sredine 80-ih godina. Zadnjih 20-ak godina prošlog stoljeća obilježena su mnoštvom novih glazbenih žanrova te isto tako pojavom mnogih glazbenih grupa i pjevača. Neki od njih djeluju i danas,neki nisu više ni aktivni,ali njihove se pjesme još uvijek rado slušaju i pjevaju. Sigurno svi poznaju pjesmu “Zašto praviš slona od mene” (Dino Dvornik) ili “Uhvati ritam” (Parni valjak).

Kraj 20. stoljeća i početak 21. stoljeća obilježen je domoljubnim tonom, što je i posljedica Domovinskog rata. U Hrvatskoj je trenutno najpopularnija zabavna glazba ali se isto tako “moćno” na scenu vraća i rock glazba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *