Popularnost hrvatske glazbe

Poznato je da je hrvatska glazba, naročito pop i zabavna glazba mnogo slušana (vrlo lako se slušateljima “uvuće pod kožu i uđe u uho”). Većina ljudi koja ujutro autima odlazi na posao, pjevuši pjesme dok sluša radio. Ako to nije u autu, onda u tramvajima ili autobusima ih možete vidjeti sa slušalicama u ušima da sušaju nekog hrvatskog izvođača. Glazba je u našim gradovima prisutna svugdje – u dućanima, poštanskim uredima, kafićima, restoranima, i čekaonicama kod liječnika.

Hrvatski glazbenici popularni su uglavnom na području vlastite države. No, prostor bivše Jugoslavije i dalje je unosno tržište za mnoge pjevače, pjevačice i grupe.Pjevači iz Srbije i drugih bivših članica Jugoslavije održavaju koncerte u Hrvatskoj, a hrvatski glazbenici imaju mnoge koncerte upravo na tom području. Hrvatska glazba sluša se i u drugim državama, naročito u onima gdje ima mnogo hrvatskih iseljenika.

Ne može se reći da je određeni hrvatski glazbenik postigao svjetsku popularnost, no ipak su neki od njih imali nešto više uspjeha,ili su barem dobili priliku prisustvovati nekoj velikoj glazbenoj manifestaciji. Najveći problem malih zemalja poput Hrvatske, kada je riječ o glazbi, jest jezik. Pjesma koja se smatra kvalitetnom, samim tim što je otpjevana na hrvatskom jeziku, gubi mogućnost za veliku popularnost. Jer, ipak, hrvatski jezik je poznat samo na užem području. Mnogi glazbenici, upravo zbog toga, izvode svoje skladbe i na engleskom jeziku.

U Hrvatskoj postoje izvođači raznih glazbenih vrsta, tako svaki slušatelj može zadovoljiti svoje glazbene ukuse. Najpopularnija je ipak zabavna glazba. Zabavna glazba ne opterećuje slušatelja teškim tekstovima i dubokim mislima, nego je njen cilj da zabavi slušatelje. Upravo se takva glazba najviše sluša na radiju i privlači najveći broj posjetitelja na koncerte.

Zaključak je da je u Hrvatskoj najpopularnija zabavna glazba.

U Hrvatskoj ćete naići i na odlične rock grupe, jazz glazbenike,klape i zborove koji također imaju svoje mjesto pod zvijezdama.