Popularni hrvatski glazbeni bendovi

Listu popularnih hrvatskih bendova nikako ne možemo započeti bez onih koji su obilježili cijelo jedno razdoblje i mnoge generacije.

Parni valjak

Parni Valjak jedan je od kultnih hrvatskih rock sastava. Osnovan davne 1975 godine, ovo je jedan od najdugovječnijih hrvatskih bendova. Dvojac, autor pjesama – Husein Hasanefendić – Hus, i pjevač Aki Rahimovski ušli su u povijest hrvatske glazbe hitovima poput „Sve još miriše na nju“, „Jesen u meni“, „Neda“ i „Lutka za bal“.

Prljavo kazprljavo-kazalistealište

Ovaj bend iz zagrebačke Dubrave je jedan od najpoznatijih bendova na ovim prostorima. Grupa Prljavo kazalište osnovana
je 1977. godine, a djeluje i dan danas. Prvi zapaženi album bio im je „Crno-bijeli svijet” poznat po vokalu Davorinu Bogoviću. U osamdesetim godinama, vokal benda postaje Mladen Bodalec koji i danas nastupa s njima. Najpoznatija pjesma Prljavog kazališta je „Mojoj majci“, u narodu poznatija kao „Ruža Hrvatska“, koju je član benda Jasenko Houra napisao za svoju preminulu majku. Ova je pjesma postala svojevrsna himna hrvatskog otpora u 90-im godinama. Osim navedenog hita tu su još i „Lupi petama“, „Heroj ulice“, „Korak po korak“ te mnogi drugi.

Magazin

Slika hrvatske glazbene scene bila bi nepotpuna bez sastava koji puni arene diljem Hrvatske, a i šire. Radi se o splitskom pop bendu Magazin. Sastav je osnovan 1979. godine i od tada bez prestanka nastavljam da niže uspjehe. Prvi vokal benda bila je Ljiljana Nikolovska koja je s Magazinom otpjevala nezaboravne pjesme poput :„Put putujem“, „Piši mi“ i „Kokolo“. Nakon Ljiljane u bend dolazi Danijela Martinović čiji je glas jako nalikovao Ljiljaninom. Nakon što je Danijela postala samostalna pjevačica , bendu se pridružila Jelena Rozga koja je danas jedna od najpopularnijih pjevačica u regiji. Jelena je s bendom snimila hitove kao što su „Opijum“, „Minus i plus“ te „Da li znaš da te ne volim“. Danas je pjevačica benda mlada Andrea Šušnjara s kojom Magazin i dalje uspijeva ostati na vrhu hrvatskih top ljestvica.