Kako se je pojavila hrvatska glazba

Hrvatska glazba je vrlo širok pojam, te obuhvaća veliki broj stilova, stvaratelja i izvođača. Možemo reći kako je hrvatska glazba sva glazbu u čijem nastajanju sudjeluju hrvatski građani, a njezini počeci sežu daleko u prošlost.

Narodna glazba postoji od kada postoji i narod koji je pjeva, a Hrvatska u tome nije izuzetak. Kako je riječ o zemlji koja se prostire u raznim krajevima i klimama koji su tijekom stoljeća često bili odvojeni i čak dijelom različitih zemalja, narodna glazba se je razvijala u raznim pravcima, pa se tako danas narodna glazba pojedinih dijelov
a Hrvatske bitno razlikuje.

S vremenom, Hrvatska je postajala dijelom svjetskih strujanja u svim područjima, pa tako i u glazbi. Hrvatska je mala svoje skladatelje i izvodače u vrijeme renesanse i baroka, operne autore i izvodače koji su se mogli mjeriti sa svjetskima, a često su nastupali i na najvećih pozornicama diljem svijeta.

Počeci zabavne glazbe na ovim prostorima sežu u 50-te godine prošlog stoljeća, kada su se na sceni pojavili prvi pjevači šlagera, koji su nerijetko ostvarivali i međunarodnu karijeru. Najpopularniji među njima bio je i Ivo Robić koji je svoj najpopularniji singl “Morgen” prodao u više od milijun primjeraka, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u drugim zemljama.

U 60-im godinama prošlog stoljeća, osim zabavne glazbe, počinju se pojavljivati i prvi izvođači rock glazbe. Jedan od njih, Karlo Metikoš, je nakon preseljenja u Pariz ostvario respektabilnu međunarodnu karijeru pod pseudonimom Matt Colins. Po uzoru na svjetske rockere, osnivaju se satavi poput “Crvenih koralj” i ‘Bijelih strijela”.

Kako godine prolaze, Hrvatski izvođači ne zaostaju za svjetskim, i svi novi glazbeni pravci koji se pojavljuju u svijetu, poput disco glazbe, heavy metala, punk rocka, novog vala ili dancea vrlo brzo pronalaze svoje poklonike i izvođače u Hrvatskoj, koji se često bez problema mogu mjeriti sa svojim svjetskim kolegama.