Iznenađujući učinci hrvatske glazbe

Iako se čini jako čudno , hrvatska se glazba uspjela proširiti van granica Lijepe naše i regije. Ova je činjenica iznenadila i najveće optimiste koji oduvijek vjeruju u kvalitetu hrvatske glazbe.

Francuski film „Kraljica Margot“ , u kojem glavnu ulogu igra prekrasna Isabelle Adjani, počinje hrvatskom narodnom pjesmom koju je uglazbio Gibonnijev otac, Ljubo Stipišić Delmata. Naravno, radi se o pjesmi „Ju te san se zajubija“. Ostatak glazbe za film potpisuje Goran Bregović. Ovo je svakako jedan od najljepših i najslušanijih soundtrackova za neki francuski film.

U Aziji, jedna od najpopularnijih igara Mummys Gold, te jedan od najpopularnijih pijanista je, vjerovali ili ne, hrvatski glazbenik Maksim Mrvica. Maksim je nastavio trend koji je još davno započela Vanessa Mae i udahnuo klasičnoj glazbi moderan štih. Njegova skladba „Croatian Rhapsody“ na Youtubeu ima više od tri i pol milijuna pregleda. Maksim je prava zvijezda u Japanu gdje često nastupa. Tamo uživa status slavne osobe i obožavatelji ga slijede u stopu.

Još jedan hrvatski dvojac uspio se probiti zahvaljujući neočekivanim aranžmanima klasične glazbe, kao i obradama poznatih pop i rock pjesama na violončelu. Riječ je o bendu „2 cellos“. Otkako ih je prvi put čuo, Elton John je prepoznao koliko su Stjepan i Luka posebni. Pozvao ih je da nastupaju s njim, te su im se otvorila mnoga vrata, a u svoj show ih je pozvala čak i slavna Ellen DeGeneres. „2 cellos“ postali su poznati nakon što su na Youtube postavili svoju obradu hita Michaela Jacksona „Smooth Criminal“.

The “Bambi Molesters” još su jedno iznenađenje iz Hrvatske. Ovaj sisački surf rock band ima obožavatelje diljem Europe. Gdje god nastupaju prava su senzacija, što zbog kvalitetne glazbe, što zbog atraktivne Lade Furlan na gitari. Njihovi instrumentali lako će vas u mislima odvesti na prekrasne pješčane plaže gdje se surferi okupljaju da bi ukrotili valove.

Još mnogi hrvatski glazbenici uspjeli su ostvariti značajne međunarodne karijere. Učinci hrvatske glazbe u svijetu daleko su veći nego što bi bilo za očekivati.