Informacije i činjenice o hrvatskoj glazbi

Svi koji su se tek počeli upoznavati sa hrvatskom glazbom, trebali bi prije svega biti svjesni širine i raznolikosti stilova i glazbenika koji se mogu svrstati u tu kategoriju. Popularni hrvatski glazbenici sviraju rock, pop, klasiku, etno, jazz, kao i mnoge druge vrste glazbe ili njihove mješavine. U skladu sa time, traženje informacija o hrvatskoj glazbi vjerojatno će se svesti na traženje informacija o glazbenom stilu koji preferirate. Ipak, postoji nekoliko zanimljivih podataka koji se mogu primjeniti na sve stilove.

Hrvatski glazbenici veći dio svojih obožavatelja imaju u Hrvatskoj, ali popularni su i susjednim zemljama, pogotovo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj gori, te Sloveniji. To mogu zahvaliti dvjema činjenicama: zajedničkoj prošlosti u bivšoj državi Jugoslaviji, te sličnosti jezika zbog koje ih ne ometa jezična barijera.

Poput većine glazbenika današnjice, sa izuzetkom megapopularnih svjetskih zvijezda, hrvatski glazbenici uglavnom žive od koncerata i, ako su dovoljno popularni, reklamiranja pojedinih proizvoda. Sa pojavom interneta, većina ljudi glazbu koju voli ne kupuje, nego nabavlja drugim kanalima, pa glazbenici rijetko mogu živjeti od tantijema.

Natjecateljski festivali vrlo su popularni u Hrvatskoj. Ljeti se festivali održavaju u gotovo svakom većem mjestu. Među najpopularnije i najdugovječnije festivale svakako spadaju Splitski festival, Zagrebački festival, Melodije Istre i Kvarnera, Festival kajkavskih popevki u Krapini i CMC festival u Vodicama. Na tim i drugim festivalima nastupala su doslovno sva velika imena hrvatske estrade, još od vremena Ive Robića, Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Miše Kovača, pa do Gibonnija, Nine Badrić, Tonija Cetinskog i mnogih drugih.

Hrvatska je u posljednjih desetak godina postala prava festivalska meka i za turiste koji na raznim događajima mogu vidjeti svjetske zvijezde. Festivali poput Ultra Europe u Splitu, Inmusica u Zagrebu i mnogi drugi traju po nekoliko dana i na njima nastupaju vrhunski izvođači iz Hrvatske i svijeta, što je veliki dobitak ne samo za hrvatsku glazbenu scenu, već i za turizam.