Crossover glazba u Hrvatskoj

Crossover glazba je relativno nov pojam, a riječ je o glazbi u kojoj se objedinjuje više glazbenih stilova. Najčešće su kombinacije klasična glazba i popa ili rocka. Crossover je na velika vrata u svjetsku glazbu uvela poznata violinistica Vanessa Mae. Svojom pojavom crossover je naišao na oprečne komentare. Dok ga neki ne vole jer smatraju kako miješanje stilova ne može donijeti ništa dobra, drugima se sviđa sama kombinacija koja tako nastaje, kao i činjenica da klasičnu glazbu približava mladima i onima koji je inače ne bi slušali.
U crossover glazbenom stilu i Hrvatska ”konja za trku” ima. Odnosno glazbenike. Što se Hrvatske tiče, led je probio Maksim Mrvica. Šibenski pijanist karijeru je započeo u klasičnim vodama. 2003. upoznaje Mela Busha koji producira njegov prvi crossover album The piano player. Popularnost mu raste, pogotovo u Kini, Indoneziji, Maleziji, Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu, gdje je i danas jedan od najpopularnijih glazbenika. Do danas je objavio ukupno dvanaest albuma, od kojih je većina iz područja crossover glazbe.
2 cellos su glazbena instrumentalna grupa koju čine Luka Štulić i Stjepan Hauser, hrvatski violončelisti. 2011. godine snimili su svoju verziju pjesme Michaela Jacksona ”Smooth Criminal” i objavili je na Youtubeu. U prva dva tjedna spot je pogledan tri milijuna puta. Spot je vidio Elton John i do sada su nastupili na više od sto njegovih koncerata. Ukupno su snimili tri albuma. Dok je prvi bio sastavljen isključivo od obrada popularnih rock i metal klasika, drugi i treći se sastoje od obrada i autorskih kompozicija u žanru crossover glazbe.
Maksim Mrvica i 2 cellos su definitivno najpoznatiji predstavnici crossover žanra u Hrvatskoj, koji su popularni i van granica Lijepe naše. Međutim, nisu jedini predstavnici crossovera. Još je dobrih glazbenika koji ne dopuštaju stvaranje granica među glazbenim stilovima i koji dokazuju kako je dobra glazba dobra glazba, bez obzira o kojem stilu bila riječ.